ID-märkning

ID-märkning

För de flesta svenskar ses våra husdjur som ett självklart inslag i familjelivet. De är våra bästa vänner och vi vill bara deras absolut bästa. Av den anledningen ses ID-märkning av såväl våra hundar som av våra katter som en självklarhet. Olyckor händer ständigt, hundar blir skrämda och rymmer, koppel går sönder och den nyfikna valpen försvinner innan man hinner reagera, och katter försvinner ut genom fönster som öppnats av misstag. Med hjälp av ID-märkning går det enkelt att spåra var ett upphittat djur hör hemma, och snart är din lilla familjemedlem i tryggt förvar igen. Sedan 2001 är det dessutom lag på att hundar skall märkas.

ID-märkning – så ditt djur hittar hem igen

Att enkelt kunna identifiera ett djur underlättar för alla involverade. Självklart vill inte du som ägare att din hund eller katt av misstag skall hamna i ett annat hem, och vanligtvis vill även upphittaren av ditt husdjur att djuret kommer hem till sin rätta familj igen. Eftersom ID-märkning av hundar är något som måste ske enligt lag brukar hunden snabbt vara på plats igen, under förutsättning att det är den rätta ägaren som står registrerad på chippet. Detta sker vanligtvis automatiskt när du blir registrerad som ägare.

En ID-märkning är enkel att läsa

För katter är det inte alltid lika problemfritt. Det finns nämligen ingen lag som säger att ID-märkning av katt är obligatorisk. Det är med andra ord upp till dig som ägare att se till så att ditt djur enkelt kan identifieras om problem skulle uppstå. Även om du har en innekatt kan olyckan vara framme, ett öppet fönster eller en öppen dörr kan locka fram kattens nyfikenhet och vips så är din innekatt ute på nya äventyr. Med en tatuering i ena örat eller ett mikrochip under skinnet som visar var katten hör hemma är den snart hemma igen.

Flera olika tillvägagångssätt

Under lång tid har ID-märkning skett med en tatuering i hundens och kattens ena öra. I takt med att utvecklingen har gått framåt har dock tatueringen fått lämna plats åt det lilla mikrochip, inte större än ett riskorn, som förs in under djurets hud. Chippet lagrar sedan information om djurets ägare, och vid ägarbyte skrivs informationen om automatiskt. För katter är tatueringen fortfarande det vanligaste sättet att ID-märka, men sakta men säkert gör mikrochippen intåg även här. Nackdelen är att katter utan synliga tatueringar oftast tas för hemlösa gatukatter utan ägare.

Skall du ut och resa med ditt hund kan det vara bra att veta att denna måste vara märkt med ett chip. Trots att din hund kanske redan har en fullt läsbar tatuering i ena örat är det lag på mikrochip i övriga länder i Europa. Med hjälp av en scanner kan ditt djur sedan identifieras på olika veterinärkliniker och tullstationer runt om i världen. En ID-märkning är för allas säkerhet, både för ditt djur men också för dig som ägare.

För allas säkerhet

Om ditt djurs ID-märkning är uppdaterad med rätt information kan du vara säker på att ditt djur alltid hittar hem igen. Om man har i åtanke det problem som finns idag med smuggling av hundar är en ID-märkning dessutom en extra form av trygghet. Dels blir det svårare för stulna hundar att lämna landet, dels blir det svårare för smugglare att föra omärkta och sjuka individer över våra gränser. Något så enkelt som ett mikrochip eller tatuering kan på så vis minska risken för sjukdomar att ta rot och sprida sig över nya områden och i nya länder. Att ID-märka sitt djur är att tänka på allas säkerhet.